Dieta matki karmiącej
Uważa się, że dieta matki karmiącej jest jednym z kluczowych czynników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Jest to również doskonała forma prewencji, stosowanej przeciwko alergii i nietolerancji pokarmowej.
Czy w przypadku potwierdzonego uczulenia dziecka na alergeny pokarmowe zawarte w mleku matki należy zrezy
gnować z karmienia naturalnego? W świetle badań i obecnego stanu wiedzy medycznej na ten temat odpowiedź na to, często zadawane przez rodziców, pytanie jest jednoznacznie negatywna. W takim wypadku konieczne jest jednak usunięcie z diety matki karmiącej produktów o potwierdzonych dla danego dziecka właściwościach uczulających lub też eliminacja wszystkich głównych alergenów pokarmowych. Jednocześnie zaleca się możliwie późne wprowadzenie do diety dziecka wszystkich pokarmów stałych (nie wcześniej niż w 6 miesiącu życia), a zwłaszcza silnych alergenów pokarmowych np. białka jaja kurzego, kakao, owoców cytrusowych, mięsa ryb morskich, cielęciny, czy też pomidorów (nie wczesniej niż w 13 miesiącu życia). Zalecenie to często dotyczy również przetworów wyżej wspomnianych pokarmów np. gotowanych ryb czy też soków wieloowocowych, zawierających sok z pomarańczy. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, iż wiele alergenów pokarmowych nie traci swoich właściwości alergizujących, pomimo stosowania różnych procesów technologicznych np. denaturacji termicznej podczas ich przygotowywania.
W przypadku alergii pokarmowej, potwierdzonej u dziecka karmionego, należy również ograniczyć jego narażenie na alergeny wziewne, oraz dym tytoniowy. Powinno się także unikać kontaktu z chorobami infekcyjnymi, a w razie ich wystąpienia troszczyć się o ich właściwe leczenie.
Zalecenie matce karmiącej diety hipoalergicznej, a więc pozbawionej pokarmu szkodliwego, lub też składników pokarmowych często wywołujących objawy alergiczne, wymaga wprowadzenia w to miejsce produktów zastepczych o podobnych wartościach odżywczych. W przeciwnym razie możliwe jest powstanie stanów chorobowych, związanych z niedoborem soli mineralnych, witamin, lub innych składników codziennej diety. W przypadku najczęściej zalecanej diety bezmlecznej w miejsce eliminowanych: mleka i produktów mlecznych należy wprowadzić do diety matki karmiącej mieszanki mlekozastępcze hipoalergiczne, a wiec takie, w których czynniki uczulajace, wskutek poddania ich odpowiedniej obróbce technologicznej, straciły swoje wartości alergizujące. Nieskuteczne leczenie alergii pokarmowej u dziecka karmionego naturalnie (poprzez zastosowanie diety eliminacyjnej matki) jest wskazaniem do rozpoczęcia kuracji przy zastosowaniu leków przeciwalergicznych u niemowlęcia i/lub matki. Przypadki braku poprawy takiegoż stanu rzeczy, po zastosowaniu leczenia dietetyczno-farmakologicznego, występują rzadko i przy ciężkich objawach klinicznych zmuszają do całkowitej rezygnacji z karmienia naturalnego.
Produkty o właściwościach alergizujących:
SILNE
- Mięso - cielęce, wołowe, ryby
- Owoce - cytrusy, banany, poziomki, truskawki, pomidory, owoce południowe
- Jaja
- Zboża glutenowe
- Mleko obcogatunkowe
- Miód
SŁABE LUB OBOJĘTNE
- Mięso - kurczak, indyk, królik
- Owoce - jabłka, maliny, porzeczki, żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, morele, brzoskwinie